Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

F. TIMES: Μήπως οι 'Ελληνες γελάσουν τελευταίοι;


Υπάρχει η συζήτηση για την έξοδο από το Ευρώ. Υπάρχει και ένα άλλο σενάριο που παρουσιάζουν οι Financial Times


Θα δούμε τελικά το φώς, μέσα ή έξω από την Ευρώπη;
Tα ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή μας βομβαρδίζουν με σενάρια καταστροφής. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, αλλά τώρα ενόψει εκλογών τα δημοσιεύματα «τρόμου» έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, έρχονται οι Financial Times να παρουσιάσουν ένα τελείως διαφορετικό σενάριο. Σε αυτό το σενάριο, οι άμεσες συνέπειες από την αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι τεράστιες για την Ελλάδα: υποτίμηση, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων, επαναδιαπραγμάτευση όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, χρηματοοικονομικό χάος, και ίσως περισσότερη λιτότητα.

Αλλά -κι εδώ είναι που διαφοροποιείται το σενάριο αυτό-μεσοπρόθεσμα, παίρνει μπρος μια διαδικασία προσαρμογής (με τις ευλογίες της βαρβάτης υποτίμησης βέβαια) που δίνει νέα ώθηση στην οικονομία, επαναφέροντας τη σε τροχιά ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη αυτή μπορεί να είναι βιώσιμη σε συνδυασμό με διάφορες πολιτικές που θα επιφέρουν δημοσιονομική σταθερότητα. Τα παραδείγματα χωρών που χρεοκόπησαν, υποτίμησαν τα νομίσματα τους και μετά από ένα διάστημα ύφεσης πέρασαν σε ανάκαμψη είναι πολλά: Ν. Κορέα, Αργεντινή, Ρωσία, Ινδονησία.

Βέβαια η Ελλάδα λέει παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα χαμηλό ποσοστό εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ, που σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οι ευεργετικές επιδράσεις της υποτίμησης του νομίσματος δεν θα είναι μεγάλες. Όμως -και αυτό δείχνουν προηγούμενα παραδείγματα άλλων χωρών- ίσως στο συγκεκριμένο κλίμα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για εξαγωγές, λόγω υψηλής ανταγωνιστικότητας.


Φυσικά, στην περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο έβγαινε αληθινό, οι συνέπειες για την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες. Οι FT με την υπόθεση ότι κατά τα μέσα του 2013 η Ελλάδα ανακάμπτει ενώ Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία παλεύουν ακόμη με τη λιτότητα και βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, προβλέπει μεγάλες αναταραχές στην ευρωζώνη. Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδράσεις των λαών αυτών των χωρών θα ήταν πολύ μεγάλες, πιέζοντας για έξοδο από το ευρώ ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.


Αυτό θα έφερνε τη Γερμανία προ των ευθυνών της, μια Γερμανία που κάνει ελάχιστα για να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη, και θα την ανάγκαζε να λάβει μέτρα ώστε να διατηρήσει ελκυστική την ευρωζώνη για τους εταίρους της. Αν ένα τέτοιο σενάριο έβγαινε αληθινό, σύμφωνα με τους FT, η Ελλάδα που τώρα θεωρείται ότι «μολύνει» την ευρωζώνη, θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αν βρεθεί έξω από αυτήν γιατί μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση προς τις άλλες χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση. Και κάπως έτσι μπορεί η Ελλάδα να έχει αίσιο τέλος, ενώ η τραγωδία θα συνεχίζεται για την ευρωζώνη.


Προφανώς πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό σενάριο από αυτό που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να προβλέψει ή να πείσει πως μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες εξόδου ή μη εξόδου από το ευρώ, αλλά καλό είναι να συζητάμε όλα τα πιθανά σενάρια.


Πηγή: Financial Times




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου